Una colònia tèxtil, amb una llarga història des del 1862 que es va començar a construir una fàbrica de filats fins al seu tancament definitiu el 1964, amb una població d'uns 300 habitants, avui submergida sota les aigües del pantà de Sau, que depenent del nivell d'aigua, encara ara se’n poden veure algunes restes.
L’ermita de Sant Salvador, és la construcció de caire religiós més petita de les Masies de Roda, hi caben una quarantena de persones. Es va construir a finals del segle XIX. Pertanyia al conjunt de la colònia. La gent de Còdol s’estima molt l’ermita; alguns s’hi van casar, d’altres s’hi batejaren o hi van fer la primera comunió.
Un paisatge molt bonic, envoltada de bosc i entre les aigües del pantà de Sau.
Com arribar-hi?
L’ermita es troba dins la finca privada del Sangles Vell, però es pot visitar lliurement els seus exteriors.
Per visitar l’ermita per dins cal posar-se en contacte amb l’ajuntament.
La capella de Sant Salvador s’edificà a les darreries del segle XIX. Era propietat de la societat Bosch Hermanos, Llusá i Cia., i pertanyia al conjunt colonial de Còdol Dret.
Amb l’esclat de la Guerra Civil fou incendiada i patí greus desperfectes.
Quan s’acabà la guerra, Unión Industrial Algodonera S.A., amb el vistiplau del Bisbat, manà la reconstrucció de l’ermita amb la col.laboració desinteressada de mossèn Guiteres de la parròquia de la Calle de Vic.
La festa de la reconstrucció de la capella fou una fita molt important per a la colònia de Còdol Dret i per a la població de les Masies de Roda. Es va celebrar el 21 de novembre de 1943 i va ser una diada molt emotiva carregada de fe i religiositat. Van assistir-hi els propietaris, les autoritats locals i d’altres personalitats, entre les que destacava l’exceel.lentíssim Bisbe de Vic, el Pare Joan Perelló i Pou. El mateix dia de la inauguració es van estrenar els goigs de Sant Salvador d’Horta, escrits per mossèn Guiteres i Joaquim Mercader, l’escrivent de Còdol Dret.
Des de 1943 fins a 1963, s’hi feia missa els diumenges i a les festes més assenyalades de la colònia: la festa d’homenatge a la vellesa, la diada de Reis, Pasqua, Corpus, Tots Sants, Santa Tecla, etc., i els veïns de Còdol hi continuaren celebrant bateigs, comunions i casaments.
Després del tancament de la colònia el 1963, quedà en estat de semiabandonament fins a 1987, quan l’adquirí l’actual propietari Josep Montmany que n’impulsà una nova restauració.
Per iniciativa pròpia i gràcies a algunes donacions públiques i privades es restaurà l’interior, la portalada d’entrada, i es renovà part del mobiliari.
La gent de Còdol s’estima molt l’ermita; alguns s’hi van casar, d’altres s’hi batejaren o hi van fer la primera comunió. És la construcció de caire religiós més petita de les Masies; hi caben una quarantena de persones. Pel que fa al santoral, hi figuren Sant Salvador d’Horta, Sant Juli, Sant Antoni M. Claret (el patró del Tèxtil) i la Puríssima.
Ajuntament de les Masies de Roda
Telèfon: 938 540 027