S’obre la convocatòria dels ajuts PREE5000 per a la rehabilitació energètica d'edificis en municipis de menys de 5.000 habitants.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), obrirà demà una línia d’ajuts de 5,74 milions d’euros destinada a la rehabilitació energètica d’edificis en municipis de menys de 5.000 habitants. La línia està dotada amb recursos dels fons europeus Next Generation, i les sol·licituds es podran cursar a partir d’aquesta mateixa setmana.
La línia subvencionarà actuacions relacionades tant amb la millora energètica de l’estructura dels edificis com amb la millora de l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables en les seves instal·lacions tèrmiques, com són la calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària. S’hi podran acollir habitatges unifamiliars, edificis de tipologia residencial col·lectiva d’habitatge o edificis per a qualsevol altre ús que estiguin ubicats en municipis de fins a 5.000 habitants i els municipis no urbans de fins a 20.000 habitants en els quals totes les seves entitats singulars de població siguin de fins a 5.000 habitants
Els requisits per accedir a aquest programa són que l’edifici sigui anterior a 2007, que l’actuació suposi la millora d’una lletra en la certificació energètica de l’edifici (en la qualificació d’emissions de CO2), i que generi un estalvi mínim del 30% del consum d’energia primària no renovable. La convocatòria exclou l’obra nova, les ampliacions (tan en superfície com en volum) i els canvis d’ús.
Les sol·licituds les podran fer totes les persones físiques o jurídiques que siguin propietàries d’edificis existents; les comunitats de propietaris d’edificis d’ús residencial; les empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d’edificis; les empreses de serveis energètics; els ajuntaments, diputacions o altres corporacions equivalents; i les comunitats d’energies renovables i les comunitats ciutadanes d’energia. Els ajuts seran vigents fins al 31 de desembre de 2023 o fins que s’esgoti el pressupost.
Aquesta línia d’ajuts per a l’autoconsum a partir d’energies renovables s’alinea amb el procés de transició cap a un nou model energètic més net, sostenible, just i democràtic que ha iniciat Catalunya. L’objectiu és assolir una societat i una economia descarbonitzades l’any 2050, amb un model energètic basat en l’eficiència energètica i les energies renovables, i on els ciutadans puguin generar i gestionar la seva pròpia energia i participar en la presa de decisions.
D’acord amb la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050, per assolir aquest escenari Catalunya ha de reduir un 30,3% el consum final d’energia; el sector de l’edificació ha de disminuir un 34,2% el seu consum final d’energia, i ha d’aconseguir fer caure un 47,3% la seva intensitat energètica (és a dir, l’energia que necessita per a generar una unitat de PIB).