Monestir de Sant Pere de Casserres

L'únic monestir benedictí de la comarca i un dels monuments més excepcionals del romànic català del segle XI. L'únic monument de Catalunya que conserva l'estructura inicial del segle XI, va ser erigit sota el patronatge de la família vescomtal osonenca. La promotora va ser una dona, la vescomtessa Ermetruit, l’any 1.006 va comprar els terrenys, amb la intenció de construir-hi un monestir dedicat a Sant Pere. Actualment el monestir acull una exposició que permanent interpretar la vida dels monjos a mitjançant la recreació de les sales, audiovisual i llegendes.

El Monestir gaudeix d’un emplaçament privilegiat, presidint un dels últims meandres que forma el riu Ter, abans d’arribar al pantà de Sau. 

Les visites comentades al monestir, et permetran conèixer una mica més la vida dels monjos, així com totes les funcionalitats i els personatges relacionats amb el monestir. Un monestir ple de llegendes.

Com arribar-hi?

Amb cotxe: 

Des de l’Eix Transversal s’ha d’agafar la sortida 183 a Roda de Ter. Una vegada a la carretera C-153 i abans d’arribar a la població de Roda de Ter, trobareu a la dreta la carretera BV-5213 direcció Tavèrnoles i Parador de Turisme de Vic-Sau. Cal fer tota la carretera direcció el Parador. Quan faltin pocs metres per arribar al Parador hi ha una pista a l’esquerra, amb força pendent, que porta fins a Sant Pere de Casserres.

A peu:

S’hi pot arribar mitjançant el sender de Petit recorregut C.40 (Vic-Sant Pere de Casserres), que surt de la catedral de Vic, amb un trajecte de 18,350 Km i 4h 12 min de caminada (senyalitzat amb franges de color groc i blanc).
També s’hi pot arribar des del camí que surt del Parador de Turisme, amb 3,5 Km de recorregut per dins del bosc, amb boniques vistes panoràmiques del pantà de Sau.

Es pot visitar lliurement?

Cal comprar l’entrada al mateix monestir, allà mateix s'ofereixen visites comentades en dies concrets o sota reserva prèvia. El veïnat de les Masies de Roda disposa d'entrada gratuïta amb reserva prèvia

Per més informació i horaris:

Web del Monestir de Sant Pere de Casserres
Telèfons del Monestir:937 447 118 - 608 892 200 

Història

El Monestir de Sant Pere de Casserres està situat a les Masies de Roda, a la punta d’una península voltada per un dels últims meandres que forma el riu Ter abans d’arribar al pantà de Sau.

És un dels monuments més excepcionals de l’arquitectura catalana del segle XI.

Va ser declarat monument històricoartístic l’any 1931 i per tant té la consideració de Bé Cultural d’Interès.

La inauguració oficial de les obres de restauració del monestir i del seu entorn va tenir lloc el 10 de juliol de 1998. Des d'aleshores ençà el Monestir de Sant Pere de Casserres s'ha convertit en un dels monuments romànics més importants de Catalunya, a més de ser un dels equipaments culturals més visitat de la comarca. Ofereix als visitants una guia gràfica en quatre idiomes editada per la Caixa de Manlleu i una exposició permanent sobre la vida al monestir, un mobiliari a semblança de l'època que recorda la funció de cada estança, i un audiovisual on es parla de la història i les peculiaritats del cenobi. En els darrers anys s'hi ha celebrat concerts de música medieval, aplecs, i trobades culturals i religioses.

L'obra material del monestir de Sant Pere de Casserres, l'únic monestir benedictí de la comarca, està formada per l'església, el claustre rectangular al voltant del qual s'organitzen la resta de dependències monacals (cuina i refectori, cambra de l'abat o del prior, i una sala destinada a dormitori, sala capitular i arxiu). El campanar de planta quadrada es troba adossat a l'església i encaixat al claustre. Aïllats dels recinte hi ha un petit edifici dedicat a hospital o sala d'hostatgeria de planta rectangular i dos pisos d'alçada, un altre edifici agropecuari de planta quadrada situat a l'oest del recinte principal i un cementiri adossat a paret exterior d'una de les naus de l'església (SOLDEVILA, 1999). L'església del monestir, amb paraules d'Antoni Pladevall, és un edifici impressionat de planta quadrada, excepcionalment més ampla que llarga, amb una disposició espacial d'una simplicitat extraordinària; té 32 metres de llargada, 24 d'amplada i 19 d'alçada. Forma una enorme massa de pedra, sense cap ornamentació escultural però d'una gran bellesa de línies. Els dos pilars centrals de separació de les naus són massissos i severs, i quatre portals de perfecte tècnica romànica hi donen accés. (...) Els tres absis en què acaben les naus es troben gairebé a plom del precipici, i tenen tots els elements característics de la decoració llombarda.

És l'únic monument de Catalunya que conserva l'estructura inicial i que, per tant, manté intacta la forma original del segle XI.

Es va construir, a uns tres-cents metres del monestir, gràcies a l'aportació de la Diputació de Barcelona, un edifici de serveis i d'acolliment per els visitants.

Qui ho gestiona?

Consell Comarcal d'Osona
Edifici el Sucre, 3a planta
08500 Vic
Telèfon: 938 832 212 
Pàgina web: www.ccosona.cat

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 11.04.2022 | 14:04